ZÁKLADNÍ KAKAOVÉ RECEPTY

Kakao je skvělou alternativou kávy. Ve spojení s bylinkami, vhodným kořením, medem nebo například datlovou pastou, si jednoduše připravíte lahodný nápoj, který má výraznou chuť a působí blahodárně na fyzické, mentální, ale i duchovní tělo. Kakao lze propojit s tradiční čínskou i ayurvédskou medicínou. V podzimním období vás kakao zahřeje a dodá vám potřebnou energii do chladnějších deštivých dnů. Inspirujte se recepty níže. Využijte jednoduchou přípravu.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘÍPRAVY KAKAA

Pravé kakao působí blahodárně na celé naše tělo, proto je důležité se při přípravě zaměřit na několik věcí. Základní ingredience na přípravu kakaa: kakaová pasta, teplá voda a rostlinné mléko (pouze pokud potřebujete zjemnit chuť kakaa).Osobně při přípravě používám zhruba 10-20% celkového objemu šálku nebo mléko nepoužiji vůbec. Nikdy nepoužívejte mléko živočišného původu. Kakao je rostlina a má svého “rostlinného ducha”, oslabili byste sílu této rostliny.

Připravím si 250 – 300 ml vody (používám studánkovou nebo převařenou) maximální teploty 80 stupňů, abych neuvařila vše prospěšné, co kakao obsahuje. Do vody přidám nakrájenou nebo nastrouhanou kakaovou pastu, sůl, koření, mléko a případné další ingredience. Kakao dávkuji dle potřeby v danou chvíli. Pro slabší šálek, alternativu kávy použiji 10 – 20g kakaa. Pro plnější a výraznější chuť 20-30g a pro ceremoniáloní dávku, vhodnou k meditacím 30- 50g. Pro míchání a vytvoření krásné pěny používám stolní nebo ponorný mixér. Pokud se nacházíte na místě bez těchto pomocníků, můžete kakao vymíchat do jemné pěny metličkou nebo tradiční molinillos(mexická míchačka na kakao). Říká se, že pěna je telefonem tam nahoru, spojení mezi nebem a zemí:) Vždy si procítím vůni kakaa, zavřu oči, abych si uvědomila, jak je kakao mocný nápoj a jaký záměr jsem si stanovila.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ RECEPTY

RECEPT 1 Kakao jako alternativa kávy

250ml vody, 50 ml mandlového mléka, 15g kakaové pasty, špetka soli, 1/2 kávové lžičky datlové pasty, růžový prach(drcené lístky růží). Vše vyšlehejte do jemné pěny.

RECEPT 2 Kakao pro zahřátí

280 ml vody, 20 ml mandlového mléka, 25g kakaové pasty, špetka soli, 1/2 kávové lžičky datlové pasty, 1/2 kávové lžičky skořice, špetka kajenského pepře. Vše vyšlehejte do jemné pěny.

RECEPT 3 Ceremoniální kakao

250 ml vody, 34 g kakaové pasty, špetka soli, 1/4 kávové lžičky datlové pasty(nebo sušených datlí), medu (pro ty, kteří preferují kakao trošku sladké), růžový prach(pomáhá otevřít srdce). Vše vyšlehejte do jemné pěny. Nezapomeňte na svůj záměr a připravit si prostředí, aby jste si uvolněně prožili váš čas s kakaem.